Makaron z sosem pieczarkowo – wieprzowym

5 (100%) 6 vote[s]

Makaron z sosem pieczarkowo -wieprzowym

Pyszny , szybki , makaron w sosie pieczarkowo -wieprzowym , to dobra propozycja na zatłoczony dzień tygodnia . Wystarczy posiekać , podsmażyć , zamieszać i podać 😉 Generalnie moi chłopcy kochają makarony , jakie by nie były znikają z prędkością światła . Ja także je lubię , nie muszę spędzać godzin w kuchni , parę minut i gotowe 😉  Do tego przepisu, można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny , ale najsmaczniejsza jest łopatka, soczysta i delikatna . Polecam !

Składniki :
  • 0,3 kg łopatki wieprzowej
  • 8-9 pieczarek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej kremówki
  • 2 łyżki tartego sera,  gran padano lub parmezanu
  • szczypiorek do posypania
  • sól  do smaku
  • 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego 😉 )





Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki . Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki , czosnek wyciskamy przez praskę . Na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę  z cebulą, czosnkiem  i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy na małym ogniu ,aż sos się zagęści .

Makaron najlepiej ugotować , wedle przepisu z opakowania , gdyż każdy producent ,najlepiej zna swoje wyroby . Gorący odcedzony makaron ,łączymy z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem . Gotowe . Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *