Mięsne patyczki

Mięsne patyczki 

Moje dzieci mają „długie zęby ” na mięso mielone , ja nie podzielam ich niechęci i uważam ,że nie ma nic pyszniejszego niż smażony mielony kotlecik z tartymi buraczkami i ziemniaczkiem…hm..mniam 😉  . No ale jakoś trzeba sobie radzić z niechęcią małolatów , tak więc dzisiaj prezentuję jeden ze sposobów na przemycenie mielonego w menu 😉 

IMG_7961 (1280x853)

Lista zakupów

500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

sól, ostre chili  do smaku

1 łyżka od zupy słodkiej mielonej papryki

1 -2 ząbki czosnku

5-6 długich patyczków do szaszłyków

Mięso mielone wykładamy na miskę , dodajemy do niego surowe jajko , bułkę tartą  i ok 3 łyżek wody . Doprawiamy solą , chili i wsypujemy mieloną paprykę . Wyrabiamy ręką i odstawiamy na pół godziny do lodówki , żeby przyprawy „przegryzły” się z mięsem.

IMG_7947 (1280x853)

Następnie po upływie tego czasu wyjmujemy z lodówki , dzielimy masę na 5-6 części  i oblepiamy mięsem patyczki do szaszłyków .Najlepiej formować wałeczek w dłoni , a później nabić na patyk i docisnąć palcami , żeby podczas jedzenia mięso nie odpadało od patyka . Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze mięsne patyczki na kratkę grillową wyłożoną folią ( ułatwi to późniejsze mycie kratki ) lub na tacce do grillowania . Kiedy mięso nabierze złoto-brązowego koloru będzie gotowe do spożycia – trwa to około 30 min .Dobrym dodatkiem do patyczków mięsnych są sosy np. tzatziki lub chilli , a nawet ketchup .

IMG_7958 (1280x853)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *