Placek z rabarbarem i kruszonką

Rate this post

Placek z rabarbarem i kruszonką 

Uwielbiam rabarbar , różowiutki kompocik z niego , a letni placek z nim to po prostu poezja ..  Jest niezwykle słodki , a jednocześnie przyjemnie kwaśny , po prostu  jedyny w swoim rodzaju . No i kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy u babci w ogrodzie rosło go dużo , a my zrywaliśmy ogromne liście i robiliśmy z nich parasole,  a łodygi obieraliśmy i maczając w cukrze wcinaliśmy na surowo … a świat był wtedy taki prosty , piękny i pachnący deszczem… 😉

IMG_8006 (1280x837)

 

Koniecznie zbierz :

nadzienie :  

  • 0,5 kg pęczek łodyg rabarbaru
  • 0,5 szkl. cukru
  • 6 goździków

ciasto     :

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 5-6 całych jajek
  • 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego ( 20 g )

kruszonka :  

  • 1 kostka masła
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 czubata szklanka cukru

Rabarbar obieramy , kroimy , zasypujemy cukrem i dodajemy goździki ( najlepiej zawinąć je w gazę -łatwo będzie wyjąć )   . To wszystko stawiamy na kuchence i zagotowujemy , nie dopuszczając do rozgotowania się rabarbaru . Goździki usuwamy , a całość studzimy .

IMG_7991 (1280x853)

Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy razem mikserem ,aż do momentu uzyskania gęstego gładkiego ciasta ( gdyby wyszło Wam zbyt gęste można dodac trochę mleka ) . Składniki na kruszonkę wsypujemy do misy, wraz z posiekanym masłem i ugniatamy rękami ,aż zacznie robić się sypka , gdyby jednak robiła się klejąca dodajemy więcej mąki ,aż uzyskamy pożądany efekt . Smarujemy średnią blaszkę do pieczenia ciasta ( taką  standardową 36 x 24,5 cm ) masłem i posypujemy bułką tartą ,żeby ciasto nie przyległo do blaszki . Wylewamy masę ciasta i rozprowadzamy łopatką po całej powierzchni , następnie układamy na wierzchu rabarbar i całość posypujemy kruszonką . Piekarnik podgrzewamy do 50 C i wstawiamy ciasto podnosząc jednocześnie temperaturę do 160 C . Pieczemy około 45-55min . Przed wyjęciem warto sprawdzić, poprzez nakłucie czy ciasto jest gotowe w środku . Czekamy aż lekko przestygnie i wcinamy -polecam podać  z kulką lodów waniliowych ..

IMG_8000 (1280x853)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *