Mizeria w słoiku …

Mizeria w słoiku ..

No i się zaczęło !  Wczoraj dostałam 20 kg ogórków i wpadłam w szał przetwórstwa warzywnego . Jestem maniaczką domowych przetworów więc co roku, kończy się na setkach słoików ,słoiczków i słojów wypchanych po brzegi różnościami i… totalnym brakiem miejsca w komórce 🙁 Nie będę wstawiać przepisu na kiszone ogórki -to każdy ma i zna , ale drogą eksperymentów dostosowałam przepis na mizerię , tak ,aby była jak najbardziej ogórkowa ,a nie octowa, świeża, dobrze się trzymała i przede wszystkim SMAKOWAŁA 😉

IMG_8668 (640x427)

Od czego zacząć ?

  • 1 kg ogórków
  • ocet 10%
  • sól,cukier
  • wyparzone słoiki

IMG_8583 (640x427)

Ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na cienkie plastry . Wsypujemy do miski , solimy -ok. 1 płaskiej łyżeczki ( lepiej nie dosolić, niż przesolić ) , posypujemy cukrem duża łyżka od zupy ( znacznie więcej niż soli ) mieszamy  i odstawiamy na kilka godzin ,a najlepiej na noc , aż ogórki puszczą sok . Następnie skrapiamy je octem ( delikatnie -najlepiej spróbować czy ok. ) , mieszamy i przekładamy do słoików zalewając sokiem który puściły ( gdyby było go zbyt mało można dodać odrobinę przegotowanej wody) właśnie ten sok z ogórków jest najbardziej esencjonalny i pozostawia wrażenie świeżości . Słoiki z mizerią pasteryzujemy 7-10 minut . Zimą po otwarciu słoika ,przekładam ją do miseczek , dodaję łyżkę lub dwie jogurtu greckiego , pieprz i podaję do ziemniaków ze schabowym lub mielonym… dla mnie pychota..  😉

IMG_8660 (640x427)

 

7 thoughts on “Mizeria w słoiku …”

    1. Można jak najbardziej , mi smakują lepiej z jabłkowym – lubię go najbardziej , ale dzieci mi się krzywią , wolą zwykły ..ot kompromis 😉

    1. Tak , z tym ,że ogórki i sok powinny mieć temperaturę pokojową – nie z lodówki . Zalewamy zagotowujemy i po siedmiu minutach wyciągamy , ustawiając wieczkiem do dołu 😉 Pozdrawiam

  1. Przepis jest super . Właśnie takiego szukałam ogórki bez zbędnych dodatków, bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada.Dzięki Ogrodniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *