Pieczeń ziołowa do chleba lub na obiad

Pieczeń ziołowa do chleba lub na obiad 

Po dzisiejszych porannych zakupach i widoku „pysznych” fabrycznych wędlin za ladą , stwierdziłam że mam ochotę na kawałek prawdziwego mięska o zwartości mięsa w mięsie 100% ,a nie 70 czy 30 % jak krzyczy info z ulotek . Tak więc dzisiaj robię coś na kanapki …no można tez będzie odgrzać i podać do obiadu z sosem .. jednym słowem pieczeń wielozadaniowa z prawdziwego mięcha !  😉

IMG_8801 (640x427)

  • 1 kg łopatki odtłuszczonej
  • 300 g mięsa mielonego indyczego lub drobiowego
  •   pęczek świeżych ziół : natka pietruszki , tymianek,szałwia ,majeranek .
  • 1 jajko , 1 łyżka bułki tartej , sól ,pieprz , folia aluminiowa do zawijania

IMG_8797 (640x427)

Łopatkę przekrawamy na pół, nie rozcinając do końca i rozklepujemy najcieniej jak się da. W misce rozrabiamy mielone razem z jajkiem i bułką tartą ,dodając sól,pieprz i posiekane zioła ( odrobinę zostawiamy ) . Łopatkę rozkładamy na folii aluminiowej i smarujemy masą z mięsa mielonego i ziół , zawijamy w ciasną  roladę ( nic nie szkodzi jeśli jest nieforemna -folia ją uformuje ) ,posypujemy resztką ziół i odrobiną soli z pieprzem . Owijamy całość szczelnie folią do pieczenia tworząc duży cukierek -troszkę tak jak na filmach sensacyjnych zawija się zwłoki w dywan 😉 . Wkładamy na blaszkę do pieczenia, wlewamy tyle wody ,żeby pokryła dno . Pieczemy w 160 C przez około 60 minut  bez termoobiegu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy pieczeń w środku do momentu wystygnięcia ( fajnie dojdzie i nie straci soczystości ) Rozwijamy i kroimy dopiero jak pieczeń całkowicie wystygnie . Super smakuje na kanapkach z sosem chrzanowym lub czosnkowym ,sałatą i pomidorkiem lub kiszonym ogórem, ale dobra jest także podana na ciepło do ziemniaczka i tartych buraczków . Smacznego !

IMG_8800 (640x427)

4 thoughts on “Pieczeń ziołowa do chleba lub na obiad”

    1. Ja zawijam błyszczącym do środka , bo matowe jest na zewnątrz jak się odwija z rolki , ale jak się zrobi odwrotnie to chyba tragedii nie będzie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *