Pieczone ziemniaki z tymiankiem i ziołowym pieprzem

Rate this post

Pieczone ziemniaki z tymiankiem i ziołowym pieprzem

Kiedy na obiad planujemy golonko lub pieczeń , dobrym dodatkiem mogą się stać pieczone ziemniaczki z ziołowym pieprzem …chrupiące i złociste . Podane jako samodzielne danie , też się wybronią ,moi chłopcy uwielbiają je z sosem czosnkowym i nic więcej do nich być już nie musi … 😉  Wykonanie nie przysparza kłopotów , a składników jest niewiele , tak jak i przypraw , więc do dzieła … zróbmy coś pysznego w zasadzie z niczego 😉 

pieczone ziemniaki z tymiankiem i ziołowym pieprzem

Składniki na 3-4 osoby :

DSC_9407 (640x426)

Ziemniaki obieramy , jeśli są duże to przekrawamy na pół i gotujemy około 6 minut ( od zagotowania )  w osolonej wodzie . Nie mają być ugotowane , tylko podgotowane . Studzimy na sitku . Po wystygnięciu kroimy w półksiężyce lub inaczej jeśli ktoś woli 😉

DSC_9416 (640x426)

Wykładamy na blaszkę do pieczenia i posypujemy przyprawami , solą i pieprzem , następnie mieszamy , obracając ziemniaki ręką lub łyżką , żeby całkowicie pokryły się ziołami . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 15-20 minut ( jak będą złociste – piekarnik można wyłączyć , jeśli jeszcze nie będą , to należy potrzymać tak długo , aż będą złociste 😉 )  Wykładamy na talerze i dekorujemy posiekanymi liśćmi selera lub natką pietruszki , polecam selera , gdyż dodatkowo wzbogaca smak 😉

DSC_9418 (640x426)

1 thought on “Pieczone ziemniaki z tymiankiem i ziołowym pieprzem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *