Zupa ze świeżych buraczków z koprem na żeberkach

Zupa ze świeżych buraczków z koprem na żeberkach

Następna odsłona zdrowego buraczka , warto dbać o jego pobyt w jadłospisie , szczególnie zimą , kiedy pogoda i brak słońca , odbiera nam apetyt na życie . Nie zachęcam do zabierania go w kanapkach , czy chrupaniu przed telewizorem , ale dobra ciepła zupa z tym warzywem naprawdę potrafi pozytywnie nastrajać .. 😉 Świetna w towarzystwie grzanek czosnkowych lub w mocniejszej wersji z tłuczonymi ziemniakami ze smażoną cebulką .. pychota 😉

zupa z czerwonych buraczków z koprem

Składniki :

  • 5-6 szt średnich buraczków
  • 0,4 kg żeberek wieprzowych
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 duża łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • śmietana do przystrojenia ( nie koniecznie )

IMG_0945 (640x427)

Żeberka płukamy i wkładamy do garnka , zalewamy około 4 l wody, solimy   i gotujemy na wolnym ogniu , aż mięso będzie tak miękkie , że zacznie odchodzić od kości . Odławiamy żeberka , zdejmujemy z kości i odstawiamy do ostygnięcia  . Do wywaru pozostałego z mięsa dodajemy pokrojonego selera  , marchewkę,pietruszkę i buraki , dolewamy 0,5 l wody , gotujemy na małym ogniu przez 20 minut . Po tym czasie dodajemy sok z cytryny , mięso obrane z kości i gotujemy jeszcze około 10 minut-raczej nie dłużej bo mięso się nam rozpadnie całkowicie i będzie nie apetyczne  . Wyłączamy gaz , wsypujemy koperek , doprawiamy pieprzem . Wykładamy na talerze i do każdego wrzucamy łyżkę jogurtu greckiego , mieszamy  . Gotowe 😉

IMG_0966 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *