Polędwica wieprzowa w miodzie

Rate this post

Polędwica wieprzowa w miodzie 

Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po prostu niebiańska . Delikatna i soczysta . Oczywiście jej soczystość w dużej mierze zależy od czasu pieczenia i z tym nie należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad 😉 

Składniki :

  • 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g )
  • 2 łyżki miodu
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • olej
  • jeden ząbek czosnku
  • pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

sos :

  • wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia 😉 )
  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka whisky
  • ewentualnie sól do smaku

Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku , pieprzem cytrynowym , miodem i okładamy gałązkami rozmarynu . Solimy i zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut .

Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku jeszcze 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy mięso , powstały przy pieczeniu wywar ( jest go mało ) zlewamy na patelnię , podgrzewamy  dodając masło , whisky ,miód , cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem lub solą, jak ktoś lubi  .

Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa 😉 Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem . Świetnym dodatkiem jest sałatka z buraczków , fety i orzechów w miodzie . Smacznego 😉

1 thought on “Polędwica wieprzowa w miodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *