Polędwiczki wieprzowe z sosem serowo-pieczarkowym

5/5 - (2 votes)

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowo-pieczarkowym

To świetna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko . Wspaniale soczyste i aromatyczne polędwiczki tonące w gęstym serowym sosie z nutką pieczarek . Czy może być coś bardziej smakowitego ? Pewnie może ..ale dzisiaj pozachwycam się tym daniem 😉 Jest bardzo proste w przygotowaniu i uda się nawet początkującym kucharzom , a zachwyci niemal każdego amatora mięsnych potraw 😉 

polędwiczki z sosem serowo pieczarkowym

Składniki na 4 osoby:

IMG_1958IMG_1959

Polędwicę oczyszczamy z błonek i wszelkich farfocli 😉 Kroimy na plastry 1 cm grubości , wkładamy do miski , skrapiamy lekko olejem i dodajemy do niej dwa wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku – wszystko mieszamy , wcierając delikatnie czosnek w mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki .Pieczarki pokroić w plastry , średniej grubości . Cebulkę drobno posiekać, jeden ząbek czosnku wydusić praska i dodać do cebulki  .

IMG_1961IMG_1962

Oba składniki podsmażyć na patelni na maśle , aż zrobią się złociste i pachnące , zmniejszyć ogień , dolać śmietankę , dołożyć oba serki topione i mieszając , gotując na małym  ogniu , doprowadzić do rozpuszczenia serka i uzyskania gęstego sosu . Doprawiamy solą i pieprzem , odstawiamy na bok . Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ,  układamy polędwiczki, solimy  i smażymy na dużym ogniu aż się lekko zarumienią około 2 minut na jedną stronę  ( jak na zdjęciu ) i przewracamy na druga stronę , powtarzając czynność . Na talerz wykładamy gęsty sos serowo-pieczarkowy , a na nim nasze delikatne polędwiczki . Posypujemy natką , pieprzem i gotowe 😉 Smacznego ! 

IMG_1963polędwiczki z sosem serowo-czosnkowym

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *