Rybna zapiekanka

Rate this post

Rybna zapiekanka 

Ryby są bardzo zdrowe , wiadomo , ale nie zawsze wiadomo jak zachęcić do nich dzieci . Wiem czasami jestem już nudna z tym dzieciowaniem , ale Ci z Was którzy są szczęśliwymi posiadaczami tej odmiany człowieka , wiedzą z czym się mierzę co dnia 😉 Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki 😉 Ten przepis jest fajny z wielu powodów , a jednym z ważniejszych jest to ,że można go przygotować dzień wcześniej , przechować w lodówce , a następnego dnia wsunąć do piekarnika i..tyle 😉 Po prostu nie spalić , a będzie pyszne 😉 

rybna zapiekanka

Składniki :

  • 8-9 średnich ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonej kostki z mintaja ( 6 szt )
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet )
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • mąka do obtaczania
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku

IMG_6789rybna zapiekanka

Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić 😉 ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki  , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli nie odparował i odstawiamy do wystygnięcia . Kostkę z mintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,pieprzymy  ,obtaczamy w roztrzepanym jajku i na końcu w mące ( zwykłej pszennej ) .

rybna zapiekankarybna zapiekanka

Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa 😉  . Doskonale smakuje podana z sosem beszamelowym lub cytrynowym , ale sprawdza się także tzatzyki . Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *