Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata

Rate this post

Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 

Grillowanie na świeżym powietrzu zawsze jest przyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze 😉 Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan )  i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka  )  . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu 😉 Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować  😉 

Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki

Składniki :

  • 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki )
  • 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku
  • mała cebula
  • kawałek świerzego ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • liście mizuny w różnych kolorach i kształtach  ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna 😉 )
  • pomidor śliwkowy
  • trochę drobno tartego sera – parmezanu

marynata :

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju

sos :

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka – czubata, mielonej ,  ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne )

IMG_7280IMG_7282

Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi filety z piersi i wmasowujemy palcami ,żeby równo rozprowadzić marynatę . Wstawiamy w pojemniku do lodówki . Składniki na sos umieszczamy w małej miseczce , czosnek oczywiście wyciskamy praską i wszystko razem mieszamy aż do połączenia – odstawiamy na około 20 minut , mieszamy przed użyciem .

IMG_7283IMG_7290

Warzywa które mają służyć jako zdrowy wypełniacz tortilli, kroimy w niezbyt duże plastry . Rozpalamy grilla tylko sobie znanym sposobem i używając tajników swej precyzyjnej , wyspecjalizowanej ,techniki grillowania , grillujemy piersi , boczuś i tortille 😉  .Te ostatnie ,najkrócej , jak dostaną paski z jednej strony zdejmujemy . Nie grillujemy z obu bo , nasze tortille  będą się łamać -tylko jednostronne kopcenie  . Na koniec pozostaje nam złożyć wszystko do kupy , zwinąć i przy pomocy np. folii aluminiowej złapać w całość 😉 Teraz już tylko rozdawać , podawać i zajadać 😉 Smacznego !

IMG_7291IMG_7297

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *