Schab z pieczarkami pod kruszonką

Schab z pieczarkami pod kruszonką

Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego kawałka wieprzowiny , jakim jest schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. 😉 . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca , a sam schab soczysty i mięciutki 😉 

Składniki na 5 osób  :
  • 5 kawałków schabu , bez tłuszczu , około 1 cm grubości
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobniutko startego sera pecorino , parmezan lub grana padano
  •  2 łyżki tartej bułki ( najlepiej takiej prawdziwej , z bułki nie z chleba )
  • 1 duża łyżka masła





Pieczarki siekamy rozdrabniaczem , razem z cebulą i czosnkiem . Podduszamy na maśle , aż porządnie się przyrumienią i nie będzie już czuć surowizny cebuli 😉 Schab oczyszczamy ze zbędnych elementów . Delikatnie końcem rączki od noża rozbijamy . Tylko tyle ,żeby naruszyć strukturę mięsa . Grillujemy na patelni grillowej , krótko , na dużym ogniu , schab może być , a nawet powinien niedopieczony . Następnie solimy , pieprzymy , smarujemy warstwą pieczarek ( około 0,5 cm ) i posypujemy dość grubo , ale nie z przesadą parmezanem zmieszanym z bułką tartą . Układamy na ruszcie .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C , bez termoobiegu . Pieczemy tak długo , aż kruszonka nabierze złocistej barwy . Gotowe . Koniecznie serwujcie na gorąco , prosto z piekarnika , wtedy smakuje najlepiej 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *