Smażone opieńki z pieczonym kurczakiem i makaronem w sosie

Rate this post

Smażone opieńki z pieczonym kurczakiem i makaronem w sosie 

Opieńka miodowa -złoto jesieni , osobiście jest to jeden z moich ulubionych grzybów z uwagi na przyjemną strukturę podczas jedzenia ..to charakterystyczne jakby chrupanie- oczywiście nie piasku jak u gąski  , tylko jędrnego kapelusza  😉 . No ale, żeby pochrupać , trzeba najpierw coś z nich upitrasić , proponuje , proste i szybkie danie obiadowe ,a do tego dość ładne i składne .. 😉 

IMG_9240 (640x427)

Skład dla 3 średnio -głodnych osób , dla bardzo głodnych nie dawać -tacy to pożrą i smaku nie poczują 😉

  • Spora garść opieńki miodowej
  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • mielona słodka papryka,sól do smaku
  • pół średniej cebuli
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • szczypta mielonej gałki muszkatowej
  • 2 ząbki czosnku ( niezbyt duże )
  • łyżka masła
  • natka pietruszki do dekoracji  ,pieprz, makaron ( ja użyłam  Casarecce )

IMG_9231 (640x427)

Opieńki oczyścić i zagotować , cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię z masłem , dodać grzyby i smażyć mieszając około 10 minut . Doprawić solą ,gałką , jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku  , zalać śmietanką i dusić na małym ogniu, aż wytworzy się gęsty sos .  W między czasie, ugotować makaron . Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, na dwie połówki i delikatnie rozklepać , natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i papryką oraz solą  -skropić olejem . W stawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na 7 minut . Teraz trzeba już tylko rozłożyć makaron na talerze polać grzybami z sosem, na końcu udekorować piersią kurczaka pociętą w paski oraz natką pietruszki i pieprzem… Smacznego.. 😉   A może lampka wina do tego .. ?

IMG_8966 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *