Śniadaniowa buła na ciepło

Śniadaniowa buła na ciepło

Pyszne śniadanie , to podstawa udanego dnia . Czasami mamy więcej czasu na kucharzenie , czasami mniej , niemniej jednak zawsze warto poświęcić to niezbędne minimum ,żeby zaserwować pożywne śniadanko w jakiejś pysznej formie . Tym razem była to konieczność , gdyż buły nie były już pierwszej świeżości , więc żeby nie słuchać czerstwych kawałków o czerstwym pieczywie 😉 Zapiekłam je w piekarniku i było po marudzeniu i po krzyku 😉 Buły świetnie sprawdzą się także w roli kolacji 😉

śniadaniowe buły na ciepło

Składniki :

  • 4 czerstwe bułki z dnia poprzedniego
  • kawałek wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku -nie duży
  • sól , pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • plaster żółtego sera

IMG_4923

Z bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam jajo . Następnie , wbijamy surowe jajko , solimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki 😉 .

IMG_4924

Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie jajo lubimy – my lubimy lejący środek 😉 . Po tym czasie wyjmujemy buły posypujemy siekanym szczypiorkiem i możemy serwować ..To tyle 😉 Smacznego 😉

IMG_4925


2 thoughts on “Śniadaniowa buła na ciepło”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *