Sos z wędzoną papryką do hamburgerów lub kiełbasek

Rate this post

Sos z wędzoną papryką do hamburgerów lub kiełbasek

Czasami mamy dość sztucznych sosów które smakują jak  „chemiczny ali ” lub walą octem na odległość , zamiast dodawać aromatu potrawom – zabijają ich smak  . Wtedy z przyjemnością sięgniemy po ten sosik , który ma nietypowy smak doskonale podkreślający każde mięsne danie . Pasuje do grilla i do chipsów  . U nas wcina się go czasem do schabowego , tak dla urozmaicenia , szczególnie kiedy jemy kotlety na zimno w kanapkach z ogóreczkiem , cebulką i sosikiem z wędzoną papryką 😉

sos do hamburgerów i kiełbasek z wędzoną papryką

Składniki :

  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 😉
  • 1 łyżka ketchupu diabelskiego lub ognistego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego

IMG_0396 (640x427)

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Odstawiamy na godzinę do lodówki , po czym ponownie mieszamy i gotowe . Jeśli chcemy przetrzymać sos parę dni , warto przełożyć go do małego słoiczka ( np po koncentracie ) i schować do lodówki , te 5 dni wytrzyma  😉

IMG_0412 (640x427) (640x427)

2 thoughts on “Sos z wędzoną papryką do hamburgerów lub kiełbasek”

    1. Bardzo dziękuję , nie ma to jak się śpieszyć i diabła ucieszyć – oczywiste , to jogurt grecki , bez niego było by kiepskie 😉 . Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *