Surówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie

Rate this post

Surówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie

Kiszona kapusta zawsze jest hitem na początku zimy , kiedy to smakuje najlepiej . Taka własnoręcznie zrobiona z dużą ilością marchewki .. mniam 😉  W dzieciństwie znałam tylko wersję surówki z jej udziałem , pod postacią cebulka , kapusta , olej , jabłko pieprz . U nas w domu inaczej się nie robiło . Teraz prowadzę swój dom i nie widzę powodu żeby się ograniczać . Tym bardziej ,że jak dotąd eksperymenty surówkowe z tym kiszonym warzywem wychodziły genialnie . Małe modyfikacje a duży efekt 😉  Polecam , nieco lżejsza wersja od surówki majonezowej , a równie ciekawa i prosta do zrobienia 😉 

Składniki :
  • 3 garści kapusty kiszonej , najlepiej własnej 😉
  • 1 kawałek białej części pora
  • 1/2 małej  czerwonej cebuli
  • 1 duża zielona papryka grubościenna
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku
  • sól , jeśli zajdzie potrzeba 😉

Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku , przekładamy do miski . Kupną czasem dobrze jest przepłukać , bo bywa bardzo kwaśna  , przy swojskiej tego problemu nie ma 😉 Czerwoną cebulę i pora siekamy najdrobniej jak się da . Dokładamy do kapusty . Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , ja zazwyczaj nie obieram . Czosnek wyciskamy praską dokładamy do reszty warzyw . Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe kawałeczki , które także lądują w kapuście 😉 Na koniec siekana drobniutko natka pietruszki , miód , oliwa , pieprz , ewentualnie sól do smaku . Surówkę mieszamy ręką lekko ugniatając . Zostawiamy na pół godzinki , ponownie mieszamy i możemy serwować . Jest pyszna słodko – kwaskowata i aromatyczna . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *