Sylwestrowy śledzik z cebulką i koperkiem
Doskonała przekąska , pod każdą zakrapianą imprezkę , szczególnie w Sylwestrową noc , kiedy nie chcemy objadać się niczym ciężkim , tyko skubać coś w między czasie 😉 Można ją zrobić spokojnie dużo wcześniej , nawet powinno się , gdyż jak poleży i się przegryzie jest zdecydowanie smaczniejsza , smaki się przegryzą i połączą . Polecam , tym bardziej ,że jest prosta i niezwykle apetyczna 😉
Składniki :
- 1 wiaderko śledzi małosolnych ( około 0,8 kg )
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- świeżo mielony pieprz ( grubo mielony )
- olej
- 50 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Śledzie odsączamy od zalewy , płukamy ,żeby nie były zbyt słone i kroimy w dowolne kawałki , niezbyt małe ,ale także nie za duże , wtedy bardziej się przegryzą . Wodę – zimną , najlepiej przegotowaną i ocet mieszamy razem i zalewamy tą zalewą pokrojone śledzie , najlepiej w słoiku , wtedy wszystkie kawałki zostaną równo zanurzone w zalewie , której nie ma zbyt wiele . Odstawiamy na noc . Drugiego dnia , odsączamy z zalewy .
Cebulkę i czosnek drobno kroimy , solimy, posypujemy cukrem i odstawiamy na noc , żeby puściła sok i zmiękła . Siekamy koperek i rozgniatamy pieprz w moździerzu lub mielimy w młynku , grubo . Wrzucamy do miski śledzie , pieprz , koper, cebulkę razem z sokiem który puściła , i mieszamy . Przekładamy do słoika , ugniatamy i zalewamy olejem tak ,żeby nie wystawało nic ponad jego powierzchnię, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień 0 optymalnie na dwa ,trzy dni . Po tym czasie sałatka jest gotowa . Aromatyczna i pyszna , doskonała zagrycha i nie tylko 😉