Tilapia z patelni z chilli i limonką
Tilapia z patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym 😉 Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym lub mniejszym marudzeniem , też w końcu zjadają 😉 Polecam , przepis prosty i niezawodny , a naprawdę smak jest zaskakujący i lekki .
składniki na 3 osoby :
- 6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni )
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru
- 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli
- sól do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła do smażenia
Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli , sok z limonki , cukier , chilli ,kolendrę , mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na maśle z obu stron na lekko złoty kolor . Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , świetnie smakuje w towarzystwie z surówki z młodej kapusty . Smacznego !