Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Warstwowa sałatka to moim zdaniem jedyna , która zawsze wygląda apetycznie . Możliwości jej skomponowania są wprost nieograniczone i zależą tylko od gustu twórcy . Ta konkretna , jest bardzo smaczna , ja osobiście uwielbiam jej sos , a raczej miks sosów ..zresztą tuńczyka też bardzo lubię 😉 No dobra już nie chwalę , tylko pokazuję 😉
Składniki :
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej )
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4-5 ogórków konserwowych
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula – mała
- czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest najsłodsza i chrupiąca
- sól
sos :
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka chilli lub jeśli lubicie łagodnie słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
dodatkowo :
- tarty żółty ser i szczypiorek do posypania
Składniki na sałatkę , kroimy na małe kawałeczki , dowolnego kształtu i wielkości . Fasolkę płukamy z zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy . Tak samo odcedzamy z zalewy kukurydzę i tuńczyka . Następnie w dużej, przejrzystej misce układamy warstwę kapusty pekińskiej ( lekko solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji 😉 Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy tartym serem i szczypiorkiem. Sałatka raczej do spożycia na świeżo, bo drugiego dnia, może puścić sok i zacząć nieapetycznie pływać – ja tego bardzo nie lubię . Gotowe – smacznego !