W膮tr贸bka wieprzowa w kremowym sosie 艣mietanowym
W膮tr贸bk臋 albo si臋 kocha albo nienawidzi.. 馃槈 Osobi艣cie nale偶臋 do tego gatunku ludzi, kt贸rzy szczerze kochaj膮 ten wspania艂y delikt 馃槈 Niestety familia ju偶 nieco inaczej patrzy na w膮trobowe sprawy. Niekoniecznie podzielaj膮c m贸j pogl膮d w tej spornej i delikatnej kwestii 馃槈 C贸偶.. ma艂olaty wi臋c jeszcze nie dojrzeli do smaku prawdziwej kuchni.. W膮tr贸bka, zw艂aszcza wieprzowa to nie jedzenie dla s艂abych, jak kaszanka czy czernina.. trzeba mie膰 moc 偶eby si臋 z ni膮 zmierzy膰 馃槈 Tak wi臋c dzisiejszy przepis jest dla tych z Was, kt贸rzy w艂adaj膮 moc膮 i s膮 na tyle silni by m贸c przyzna膰 偶e szczerze kochaj膮 podroby 馃槈 A tak serio to jeden z moich ulubionych ostatnio, sposob贸w na wieprzow膮 w膮tr贸bk臋. Delikatny, ma艣lany, aromatyczny sosik.. soczysta w膮tr贸bka.. pycha ! Polecam !
sk艂adniki na 2 osoby :
- 0,5 kg wieprzowej w膮tr贸bki
- 100 ml s艂odkiej 艣mietany, krem贸wki 30% lub 36%
- 1 du偶a cebula
- 1 z膮bek czosnku
- szczypta mielonej ga艂ki muszkato艂owej
- s贸l, bia艂y pieprz do smaku
- 1 p艂aska, 艂y偶eczka miodu lub cukru trzcinowego
- 1 艂y偶ka mas艂a
dodatkowo:
- 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
- par臋 igie艂ek 艣wie偶ego rozmarynu do podania (mo偶na pomin膮膰 lub zast膮pi膰 innym lubianym zi贸艂kiem 馃槈 )
W膮trob臋 wieprzow膮 wymyj w zimnej wodzie. Pokr贸j na dowolne kawa艂ki. U mnie jest akurat kostka 馃槈 Osusz papierowym r臋cznikiem. Posyp m膮k膮 i wymieszaj 偶eby si臋 r贸wno rozprowadzi艂a. Cebul臋 i czosnek, obierz. Czosnek wyci艣nij prask膮, a cebul臋 pokr贸j w pi贸rka. Oba warzywa zeszklij na ma艣le na z艂oty kolor. Pod koniec sma偶enia dorzu膰 w膮tr贸bk臋.
Sma偶 do lubianej konsystencji. Na koniec dodaj ga艂k臋 muszkato艂ow膮, mi贸d, 艣mietan臋. Doprowad藕 do wrzenia i gotuj do czasu a偶 sos zg臋stnieje. Zajmie to oko艂o 2-3 minut. Dopraw sol膮 i bia艂ym pieprzem do smaku. Serwuj na gor膮co, przypr贸szone delikatnie igie艂kami rozmarynu dla aromatu lub innego zio艂a, kt贸re lubisz 馃槈 W膮tr贸bka wieprzowa w kremowym sosie 艣mietanowym gotowa. Prosto, szybko, pysznie 馃槈聽 Smacznego!