Zabielana zupa z młodej kapusty

Rate this post

Zabielana zupa z młodej kapusty

Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato 😉 Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też chudy , ale bardzo aromatyczny  . Zupę tą, można serwować ciepłą , nie koniecznie gorącą , co latem bywa istotne 😉  Prościutki , zwyczajny przepis na nadzwyczaj smaczną zupę , polecam 😉 

Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty , raczej mała
  • 1 marchewka
  • 1 pasternak
  • 1 cebula
  • 2 korpusy z kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa 😉 )
  • świeży koperek do posypania
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 50 ml słodkiej śmietanki





Korpusy z kurczaka , płukamy pod bieżącą wodą , umieszczamy w garnku , zalewamy około 2,5 – 3 l wody  . Dodajemy do nich ,  wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku i pokrojoną cebulkę . Gotujemy około 30 minut . Po tym czasie wyciągamy korpusy , obieramy z mięsa ( ja czasami nie wyciągam tylko zostawiam , bo lubię skubać mięsko z kości  😉 ) Mięso zostawiamy , kosturki dla psa 😉 .Warzywa obieramy , kroimy w dowolne kawałki , wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek , wtedy kapusta pozostanie ładnie ,żywo zielona 😉  Gotujemy ponownie , na małym ogniu około 30 minut . Doprawiamy solą , gałką muszkatołową i pieprzem do smaku . Na koniec , na 2 minuty przed wyłączeniem gazu , wlewamy śmietankę . Podajemy obficie posypana koperkiem , niekoniecznie gorącą , letnia smakuje lepiej , w upalne dni .. 😉  Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *