Zapiekanka „Kebab” z łopatką

4.8 (95%) 8 votes

Zapiekanka „Kebab” z łopatką

Kolejna wariacja zapiekankowa 😉 Zapiekanka „Kebab” smakuje wyśmienicie , oczywiście nie jest to tradycyjny kebab ale smakuje podobnie . Mięso z łopatki wieprzowej to wdzięczny surowiec w kuchni . Jest delikatne i soczyste , a dobrze przyprawione i podsmażone na patelni , wręcz przepyszne . Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia , można ją także przygotować wcześniej i , przechować w lodówce , a w razie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką 😉

Składniki na 3 -4 osoby:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 pomidory
  • tarty , żółty ser do posypania
  • śmietana kremówka ( 0,4 l ) można w wersji odchudzonej zastąpić mlekiem
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie przyprawy do kebabu
  • 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • sól do smaku
  • masło lub oliwa do posmarowania wierzchu





Cebulę obieramy , kroimy i podsmażamy na patelni z pieczarkami pokrojonymi w plasterki . Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mięso z łopatki pokrojone w mega cienkie paseczki  i wymieszane z całym opakowaniem przyprawy do kebabu, pieprzem cayenne . Smażymy wszystko aż się zrumieni . Mięso można posolić , chociaż ostrożnie , gdyż niektóre mieszanki przypraw zawierają już sól .Ziemniaki obieramy i szatkujemy mandoliną do warzyw na cienkie plasterki . Z cukinią i pomidorami postępujemy tak samo tylko ich nie obieramy . W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków ,solimy posypujemy gałką muszkatołową , czosnkiem i zalewamy śmietaną lub mlekiem .

Nie lejcie zbyt dużo , nie mają pływać . Na ziemniakach układamy warstwę z cukinii , smażone mięso z pieczarkami i ponownie warstwę ziemniaków . Pomiędzy ziemniakami układamy plasterki pomidora . Smarujemy masłem lub oliwą , ale delikatnie , nie z przesada . Całość solimy do smaku . Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około dwie godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię , pozwalamy zrumienić się wierzchniej warstwie i wyjmujemy zapiekankę . Gorące posypujemy tartym serem , rozpuści się bez problemu . Podajcie lekko przestudzoną , zawsze łatwiej kroić no i jeść 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *