Ziemniaczane roladki z farszem grzybowym, pyszny obiad

5/5 - (1 vote)

Ziemniaczane roladki z farszem grzybowym, pyszny obiad

Mięsem nasz stół stoi, ale nie tylko. Tak moja rodzinka kocha mięcho i nie potrafi bez niego się obejść 😉 Mimo wszystko, równie chętnie wcinają posiłki bezmięsne, pod warunkiem, że są ciekawe. Ten jest jednym z ulubionych, jesiennych obiadów moich facetów w okresie grzybobrania. Lekki, pyszny, tani i sycący. Smakuje genialnie na ciepło i można serwować nawet z frytkami. Taki zastępca, młodszy brat roladek drobiowych czy schabowych 😉

składniki na 3 osoby:

ciasto:

  • 2 szklanki, ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jako – małe
  • sól do smaku

farsz:

  • 1 szklanka, obgotowanych grzybów leśnych  (jeśli nie masz leśnych możesz użyć pieczarek, smak inny ale równie pyszne ;))
  • 2 małe szalotki lub jedna zwykła mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 3 plastry sera topionego

dodatkowo:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej rzepakowy do smażenia



Ziemniaki przełóż do miski dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób na zwartą masę. Jeśli ciasto lepi się i klei dodaj ciut więcej mąki, ale nie za dużo żeby roladki nie były  twarde.  Podziel na 3 porcje, kulki, nakryj ściereczką i odstaw. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj wyciśnięty praską czosnek, posiekaną cebulkę. Podsmaż na złoto, następnie dołóż grzyby, posól do smaku. Ponownie podsmaż do momentu, aż wszystko się zezłoci. Przełóż zawartość patelni do miseczki. Po ostudzeniu, krótko posiekaj blenderem i dopraw pieprzem. Tylko tyle, żeby rozdrobnić ale nie zrobić z tego pasty.

Z kulek ciasta uformuj placki, na każdym połóż plaster sera, farsz grzybowy i zroluj. Brzegi dociśnij i sklej. Następnie obtocz w bułce tartej lekko dociskając. Uważaj żeby ich nie miażdżyć. Przygotowane roladki ułóż na talerzu owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone lepiej się usmażą i unikniesz w ten sposób sytuacji, że rozpadną się na patelni. Po tym czasie wyjmij z lodówki, usmaż na oleju na złoty kolor. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Rewelacyjne z surówką z kapusty 😉  Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *