Zupa chlebowa, pomysł na tani, pyszny obiad
Zimno, ponuro i biało za oknami…W takie dni nie bardzo ma się ochotę na spacer, czy też prace na działce.. Za to chętnie sięga się po gorącą pyszną zupę.. W domu zawsze jest trochę resztek chleba, więc warto je zagospodarować. Ta propozycja jest tania, prosta i mega smaczna.. mimo że nie brzmi zachęcająco to nie daj się zwieść nazwie i koniecznie spróbuj 😉 Moja rodzinka też była sceptyczna, ale po pierwszej łyżce już nikt nie narzekał 😉 Polecam !
składniki na około 2,5 l zupy:
- 6-7 kromek chleba najlepiej razowego lub graham (duże kromki, trochę mniej niż 0,5 kg) tu trochę na oko bo każdy chleb ma nieco inne właściwości 😉
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 litry rosołu (najlepiej na kościach wieprzowych) lub wody z kostką bulionową
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
- sól, pieprz czarny do smaku
- masło do smażenia
grzanki:
- skórki od czerstwego chleba (lub kromki)
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól do smaku
- mały kawałek wędzonej słoniny lub boczku
- szczypiorek do dekoracji
Skórki lub kromki na grzanki , pokrój w malutką kostkę, obsyp przyprawami, dopraw solą wymieszaj z drobniutko posiekaną wędzoną słoninką lub boczkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C i upiecz na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia i wysuszenia. Chleb pokrusz na mniejsze kawałki i podsmaż na złoto na maśle. Uważaj żeby nie przypalić bo zupa nabierze nieprzyjemnego posmaku 😉 Przełóż do garnka zalej rosołem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, również zrumień na maśle.
Dodaj do garnka z chlebem. Gotuj aż chleb się rozpadnie. Pod koniec gotowania dolej maślankę, dopraw cukrem, solą pieprzem i zblenduj na gładki krem. Niestety konsystencję musisz sam określić, jeśli wyszło za rzadkie- więcej chleba, jeśli za gęste więcej maślanki lub bulionu. Chleb ma to do siebie że w zależności jakiego użyjesz efekt będzie za każdym razem nieco inny. Zupę chlebową serwuj na gorąco, obficie posypaną grzankami ze słoninką i szczypiorkiem 😉 Smacznego!
Ja także myślę, że to smakowita zupa. I jeszcze te grzaneczki ze słoninką, pyszności!