Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

5 (99.46%) 37 votes

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków 

Zima to pora zup , są wtedy królowymi na naszych stołach , rozgrzewają , są lekkie i doskonale poprawiają nastrój w zimne , szare dni . Choć jak zawsze mają swoich przeciwników , jak na przykład moja druga połowa , ta ładniejsza ale bardziej zgryźliwa…. 😉  No cóż , ja w każdym razie jestem ogromną zwolenniczką zup i nic mnie do mnich  zrazić nie jest w stanie , a już kwaśna ogórkowa .. klasyk konieczny ..pycha 😉 

zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Składniki :

IMG_2233IMG_2234

Korpusy płukamy i zalewamy wodą – około 2-2,5 l  , dokładamy obraną i pokrojoną w kosteczkę pietruszkę i marchewkę  . Dodajemy Vegetę ,listki laurowe , ziele angielskie ,  lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu , zbierając powstające na wierzchu szumy łyżką , około 30 minut . Po tym czasie odławiamy korpus lub szyjki , obieramy z mięsa i mięso wrzucamy z powrotem do garnka , a kości do psiej miski 😉 Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , gotujemy 10 minut , po czym wrzucamy utarte na tarce o grubych oczkach ogórki , razem z sokiem który puściły, zmiażdżony czosnek , cukier ,próbujemy i ewentualnie dosalamy , jeśli jest taka potrzeba ( to zależy od ogórków czasem są tak słone ,że już nie dosalamy )  . Gotujemy 10-15 minut , dolewamy śmietankę , mieszając , wyłączamy natychmiast gaz i dodajemy posiekany koperek oraz pieprz . Można podawać 😉 Smacznego !

IMG_2235IMG_2252

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *