Soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis
Pyszna soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis . Potrawa banalnie prosta , ale efektowna .. Czasami niewiele trzeba żeby wiele zrobić . Doskonałe danie obiadowe lub ciekawa kolacja . Szczególnie dobrze pasuje do zielonego risotta . Oczywiście z innymi dodatkami też się sprawdzi 😉 Wykonanie nie zabiera dużo czasu , co też czasami ma duże znaczenie , szczególnie w środku tygodnia , kiedy czasu na wszystko brak .
Składniki na 3 osoby :
- 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki ciemnego , słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z pozostałości tłuszczu . Osuszamy papierowym ręcznikiem , przekładamy do miski . Dodajemy do nich słodki sos sojowy , chilli , czosnek,cukier,olej sezamowy i sól do smaku . Całość mieszamy dokładnie , tak żeby mięso pokryło się marynata . Odstawiamy na godzinę . Smażymy na patelni na średnim ogniu , co jakiś czas obracając mięso i polewając marynatą w której się moczyło . Mięso jest gotowe jak przy dotknięciu grubszej części , jest sprężyste, nie miękkie , ale też nie mocno twarde . Troszkę trzeba wykazać się wyczuciem , gdyż czas smażenia zależy od grubości filetów . Podajemy na gorąco pokrojoną i skropioną sosem , który powstał podczas smażenia . Doskonała w towarzystwie risotta lub innych dodatków .