Faszerowane kotlety mielone
Kotlety mielone każdy zna i prawie każdy lubi . Piszę prawie i wiem co mówię , jednego ich przeciwnika posiadam w domu . Mój młodszy syn jest wielkim antagonistą klasycznego kotleta mielonego, ale o dziwo jego wersje modyfikowane już go nie odstraszają 😉 Dlatego też specjalnie dla niego od czasu do czasu serwuje wersję wzbogaconą o różne dodatki . Najlepiej sprawdzają się , papryka , pieczarki no i oczywiście ser 😉 Polecam wypróbować nawet jeśli tak jak ja lubicie klasyczną wersję . Zawsze to ciekawa odmiana i urozmaicenie w kuchni, a ona nudy nie lubi 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 4 łyżki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 mała cebula
- 5-6 pieczarek
- tarty żółty ser o wyrazistym smaku
- sól , pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
Mięso mielone wyrabiamy razem z granulowanym czosnkiem, jajkiem , bułką tartą ,wodą ,solą i pieprzem do smaku . Do gładko wyrobionej masy wsypujemy siekane drobniutko chilli, startą na tarce cebulę i ponownie wyrabiamy . Nabieramy porcję mięsa , delikatnie rozpłaszczamy , w środku umieszczamy pieczarkę , tarty ser .
Zamykamy formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące i smażymy w dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , doskonale pasują do serowego pure ze szczypiorkiem 😉 Smacznego !