Delikatny kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym
To delikatna potrawa o łagodnym słodkawym smaku papryki , śmietanki z nutką świeżości selera naciowego i cebulki . O lekko chrupiącej konsystencji , gdyż warzywa powinny pozostać lekko al’dente .Doskonały dodatek do ryżu lub makaronu . Szybki w przygotowaniu , dobry po odgrzaniu 😉
Składniki ( na 2 osoby – dość głodne ) :
1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka, średniej wielkości 1 mała cebula 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka ( od zupy ) słodkiej mielonej papryki sól, szczypta cukru ,olej do smażenia 100 ml śmietanki słodkiej 10 % , 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
Warzywa kroimy drobniutko w cieniutkie paseczki , wszystkie – ważne, gdyż nie będziemy ich zbyt długo smażyć , żeby pozostały al dente -zachowując swoje właściwości odżywcze . Pierś przekrawamy na połówki ,a następnie również ,kroimy w paseczki . Warzywa podsmażamy na patelni , dodajemy do nich mieloną paprykę,sól i pierś z kurczaka . Smażymy, aż kurak się zezłoci ( przestanie być różowy i tym samym surowy 😉 ) , dolewamy śmietankę i zaklepujemy mąką rozrobioną z wodą , aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu . Gotowe , a teraz podajemy z ugotowanym ryżem , makaronem lub pieczonym chlebem czosnkowym 😉 Do fotogenicznych, to ta propozycja nie należy , więc wybaczcie słabe fotki , ale za to smak jest świetny .
Przepyszne danie ,uwielbiam takie a w sosie paprykowo -śmietanowym
to niebo dla podniebienia ……
Pyszności )
Bardzo lubię takiego kremowego kuraka 🙂