Ziemniaki Hasselback z czerwoną cebulą i masłem ziołowym
Ziemniaki Hasselback , to już standardowa pozycja w naszym obiadowym menu . Co jakiś czas muszą trafić na stół . Szczególnie często przygotowuje je jak tylko pojawią się młode ziemniaki , takie są najlepsze 😉 Bardzo proste w wykonaniu , jedyne czym trzeba się wykazać to cierpliwość , przy nacinaniu ziemniaków i upychaniu w nacięcia cebuli 😉 Czas poruszyć kwestię cebuli , ubiegając pytanie , które zapewne padnie , dlaczego czerwona ? Nie tylko dlatego ,żeby było ładnie , jak to sympatycznie ujął mój najmłodszy , ale także dlatego, że jest ona bardziej słodka i delikatna od zwykłej . Chociaż zwykłej też możecie użyć jeśli akurat innej nie ma od ręką 😉 Naprawdę pyszne danie , które otwiera mnóstwo możliwości , pokazania własnej inwencji . Pasuje do nich wszystko , a solo tez są wyborne .
składniki dla 3 osób :
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 czerwone cebule , także średnie
- 1/2 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- świeży koperek do posypania i dekoracji
dodatkowo :
- folia aluminiowa do pieczenia
Ziemniaki porządnie myjemy , jeśli są młode lub mają ładną cienką skórkę to nie obieramy , takie są najsmaczniejsze 😉 Niestety tym razem miałam tylko ubiegłoroczne , więc trzeba było obrać 🙁 Na każdym ziemniaku, robimy dużo cienkich , głębokich nacięć . Uważając przy tym żeby nie przeciąć ziemniaka do końca . Cebule przecinamy na połówki i tniemy w plasterki podobnej grubości do nacięć , jakie wykonaliśmy na ziemniakach . Masło ugniatamy z wyciśniętym praską czosnkiem , pieprzem ziołowym i solą do smaku . Teraz najważniejsza czynność 😉 W co którymś , nacięciu ziemniaka , umieszczamy cebulę i plasterek masła ziołowego i tak aż do wyczerpania składników .
Układamy ziemniaki na folii aluminiowej , przykrywamy delikatnie drugim kawałkiem folii tak żeby później można było go łatwo zdjąć i przyrumienić ziemniaki 😉 Całość umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem . Temperatura pieczenia to 180 C , czas musicie sami dobrać , gdyż zależy od odmiany użytych ziemniaków , ich wielkości , wieku ( młode , stare ) itp. Najlepiej co jakiś czas odchylić folię i nakłuć , jak są miękkie to są gotowe . Wtedy rozchylamy folię i pozwalamy zrumienić się wierzchowi 😉 Serwujemy na gorąco , udekorowane koperkiem . Smacznego !
pyszne ziemniaczki 🙂