Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie
Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich doskonałe danie . Najbardziej popularne są panierowane ale czas coś zmienić 😉 Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie miodowo musztardowym to poezja smaku .. Tego po prostu trzeba spróbować 😉
składniki na 3 osoby :
- 6 polędwiczek drobiowych
- sól do smaku
sos musztardowo-miodowy
- 3 łyżki słodkiej musztardy miodowej ( ja używam Roleski )
- 2 łyżki musztardy horcice ( firmy Devely )
- 4 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki mąki , płaskie
- 3 łyżki masła
- 200 ml słodkiej śmietany
- 100 ml mleka
- sól , biały pieprz do smaku
Do rondelka wkładamy masło , wsypujemy mąkę . Dodajemy oba rodzaje musztardy i miód . Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając do czasu , aż składniki połączą się w gładką masę . Teraz stopniowo , nie przestając mieszać i podgrzewać dolewamy śmietankę , następnie mleko . Doprowadzamy do wrzenia . Gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka 😉 Wyłączamy gaz i dodajemy czosnek , pieprz oraz sól do smaku . Połowę gorącego sosu wylewamy na naczynie do zapiekania .
Układamy na nim posolone do smaku , surowe polędwiczki i zalewamy resztą gorącego sosu . Polędwiczki są tak delikatne ,że wystarczy teraz wstawić całość do piekarnika pod górna grzałkę i nastawiając temperaturę na 200 C , zrumienić wierzch . Mięso dojdzie samo zanim wierzch się upiecze , a ten trik pozwala zachować soczystość polędwiczek 😉 Jeśli piekarnik posiada funkcję opiekania to doskonale się ona sprawdzi w tym przepisie 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !