Zapiekanka „kurczak słodko kwaśny „
Zapiekanka kurczak słodko kwaśny ,, to trochę droga na skróty 😉 Czasami też tak trzeba , gdy jest potrzeba żeby obiad pojawił się szybko , a w dodatku musimy przygotować go dzień wcześniej . Dobrze jak korzystamy z własnych produktów i unikamy gotowców ale nie czarujmy się , każdy jest tylko człowiekiem i każdemu zdarzy się zgrzeszyć , jednym czekoladą a innym gotowym sosem ze sklepowej półki 😉 To taki mój grzeszek , w dobrej sprawie , w końcu lepszy taki obiad niż zupka chińska , czy Mc Donald 😉 A musicie wiedzieć , że zapiekanka jest naprawdę pyszna , chyba jedna z najlepszych na tym blogu , bynajmniej zdaniem moich chłopców . Musicie zresztą przygotować i sami sprawdzić 😉
Składniki na 2-3 osoby :
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 słoik sosu słodko kwaśnego
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- kawałek dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 2 strąki świeżego chilli ( można mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw )
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- kubek jogurtu greckiego , gęstego 400 ml
- 200 ml śmietany , słodkiej kremówki 30 %
- kawałek startego żółtego sera , np cheddar ( około 200 – 250 g )
- sól do smaku
- smażony bekon w cienkich plastrach do dekoracji
Filety z kurczaka kroimy w kostkę , raczej małą . Dynię i cebulę obieramy i także koimy , podsmażamy na patelni , aż się zrumienią z dodatkiem świeżego chilli i granulowanego czosnku . Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny , doprawiamy sola do smaku , doprowadzamy do wrzenia , zestawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Na dno formy do pieczenia wylewamy odrobinę sosu słodko kwaśnego z kurczaka i połowę śmietany , układamy na tym połowę ziemniaków .
Teraz wykładamy farsz , czyli kurczaka w sosie słodko kwaśnym z dynią i cebulą . Przykrywamy pozostałymi ziemniakami , solimy do smaku i polewamy resztą śmietany . Jogurt , mieszamy z tartym serem i smarujemy tym wierzch zapiekanki . Osobiście ,używam małych foremek indywidualnych , bo nakładana zapiekanka z dużej formy, nie wygląda zbyt zachęcająco , ani malowniczo .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C , zapiekamy około 1,5 – 2 godzin . Można przysłonić lekko wierzch folia aluminiową ,żeby się nie przypalił . Serwujemy na gorąco, przyozdobione prażonym bekonem . Zapiekanka , najlepiej smakuje , jeśli przyrządzi się ją dzień wcześniej . Smacznego !
bardzo fajna zapiekanka 🙂