Kotlet genewski
Kotlet genewski jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie trzeba walić tłuczkiem, hałasować, wystarczy ponacinać, poskładać i po prostu, rozkoszować się smakiem i wolnym czasem 😉 Doskonała domowa potrawa, która ma wzięcie szczególnie u dzieciaków. Zresztą dorośli są czasami jak dzieci więc też nim nie wzgardzą . Pyszna i nieskomplikowana odmiana, od drobiowej klasyki 😉
składniki dla 4 osób:
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 4 łyżeczki ostrej lub słodkiej wędzonej papryki ( w zależności od preferencji, my oczywiście na ostro 😉 )
- 4 plastry serka topionego z szynką ( Hohland, Lactima lub inny )
- 4 płaskie łyżeczki miodu
- 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 jajka
Filety z kurczaka, każdy przekrój na pół, tak aby uzyskać dwa płaty. Każdy płat mięsa, posmaruj jedną łyżeczką miodu, posyp łyżeczką czosnku i papryki, oraz solą do smaku. Ułóż złożony plaster sera, tak aby nie wyciekł i zamknij dwa płaty filetu ponownie, żeby znowu utworzyły jednolitą pierś 😉 Obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej mocno dociskając, tak aby się nie rozpadły. Czynność powtórz dwukrotnie. Smaż na oleju, dość głębokim na złoty kolor z obu stron 😉 Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Brak klepania kotletów, oraz ich smażenie w dość głębokim tłuszczu sprawia, że pozostają obłędnie soczyste i niewiarygodnie pyszne. Smacznego!
jak smakowicie!
Nigdy nie jadłem takich kotletów. Wyglądają pysznie, więc muszę spróbować!
pyszne.. jako miłośnik mięsa gorąco polecam! :DD