Ryżowa sałatka „Marcowa”
Ryżowa sałatka marcowa, to propozycja, na ten miesiąc. Marzec w spiżarce, to końcówka ogórków i innych czarodziejskich, chwil lata zamkniętego w słoiczkach, więc trzeba korzystać 😉 Prosta, niezwykle smaczna, a do tego nieco inna niż wszystkie. Sałatki to coś co lubię najbardziej, rzadko da się je schrzanić i można je wyczarować niemal ze wszystkiego. Moja jest z tego co akurat było pod ręką 😉 Chłopcy byli zachwyceni, a ja spisałam przepis na blogu żeby mi nie umknął , jest ich tyle że ciężko spamiętać 😉
składniki:
- 1,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko ( wg. instrukcji na opakowaniu 😉 )
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 zielona papryka grubościenna, raczej mała
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 ogórków, korniszonów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka świeżej kolendry ( można kupić w doniczkach lub zastąpić suszonymi listkami 😉 )
- 2 cebule szalotki lub słodkie bananowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki ketchupu, pikantnego
- 2 łyżki greckiego, gęstego jogurtu ( można zastąpić majonezem)
- 1 łyżeczka musztardy ( np. sarepska lub chrzanowa)
- sól, chilli do smaku
Ryż przesyp do miski, dodaj do niego pokrojone i odsączone, ogórki konserwowe, szalotki, paprykę i natki pietruszki, kolendry oraz wyciśnięte praską ząbki czosnku. Kukurydzę i fasolę wysyp na sitko i przepłucz strumieniem zimnej wody. Odstaw do porządnego odcieknięcia zanim dorzucisz do reszty, inaczej sałatka będzie pływać.
Pływanie lubię w basenie, nie koniecznie na talerzu 😉 . Tuńczyka wydrap z puszki, odcedź z zalewy i także dodaj do miski. Teraz powrzucaj co zostało, czyli jogurt, ketchup, miód lub cukier, sok z limonki,musztardę, sól i chilli do smaku. Wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Serwuj schłodzoną w pięknej porcelanie z naszego sklepu www.CentrumZielonyOgrodnik.pl 🙂 Smacznego!