Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście
Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej. Ma tam taką dziwaczną, chińską nazwę pisaną chińszczyzną.. 😉 No wiecie .. abra kadabra.. więc nie zamieszczam 😉 Zawsze wydawało mi się, że w krajach azjatyckich je się głównie kapustę pekińską, a tu taka niespodzianka, zwykłą białą też wcinają 😉 Danie bardzo proste, a jednocześnie pełne smaku i finezji, idealne na każdą okazję. Rodzinka zachwycona i nawet chłopcy, którzy fanami kapusty w przeciwieństwie do mnie, nie są, oznajmili że całość jest pyszna. Jedzona razem z kurczakiem, bardzo im smakowała, jak to powiedział młodszy „nie gryzła” 😉 Polecam, szczególnie, że jest właśnie sezon na młodą kapustę, a nie ma nic lepszego niż warzywa sezonowe 😉
składniki na 3 osoby:
- 3 pojedyńcze, filety piersi z kurczaka
marynata :
- 3 łyżki, jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina mirin lub zwykłe białe wino z dodatkiem brązowego cukru- nie to samo, ale daje dobry efekt
- 1 płaska łyżeczka, drobniutko, startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty praską
- 1 łyżeczka, mielonego chilli lub mniej jeśli nie lubisz pikanterii 😉
- 1/2 łyżeczki, oleju sezamowego
- sól do smaku
warzywa :
- ćwiartka, młodej kapusty białej
- garść suszonych grzybów mun
- 2 czerwone papryki szpiczaste lub inne o cienkim miąższu
- 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte praską
- 1 płaska łyżeczka, mielonych nasion kolendry
- olej kokosowy do smażenia
- sól do smaku
dodatkowo:
- prażony sezam do podania 😉
Piersi z kurczaka, oczyść z wszelakich gratisów, typu chrząstki lub dziwne błonki. Składniki z listy marynata połącz ze sobą i natrzyj nimi filety. Odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij z lodówki i usmaż na oleju kokosowym , tak aby się zrumieniły z obu stron, na niezbyt dużym ogniu, muszą dojść w środku 😉 Kapustę, paprykę, cebulę dymkę, drobno poszatkuj. Grzyby zalej wrzątkiem i poczekaj aż zmiękną, po czym posiekaj je drobno.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i krótko obsmaż na nim wszystkie warzywa, razem z czosnkiem, kolendrą, imbirem, cukrem, octem i sola do smaku. Jak kapusta nieco zmięknie, ale jeszcze zachowa trochę chrupkości, całość przełóż na talerz. Na wierzchu warzyw umieść pokrojony filet i obficie posyp prażonym sezamem, serwuj na gorąco. Doskonale smakuje w towarzystwie warzywnych, chrupiących placków lub ryżu 😉 Smacznego !