Zupa ze świeżych buraczków z koprem na żeberkach
Następna odsłona zdrowego buraczka , warto dbać o jego pobyt w jadłospisie , szczególnie zimą , kiedy pogoda i brak słońca , odbiera nam apetyt na życie . Nie zachęcam do zabierania go w kanapkach , czy chrupaniu przed telewizorem , ale dobra ciepła zupa z tym warzywem naprawdę potrafi pozytywnie nastrajać .. 😉 Świetna w towarzystwie grzanek czosnkowych lub w mocniejszej wersji z tłuczonymi ziemniakami ze smażoną cebulką .. pychota 😉
Składniki :
- 5-6 szt średnich buraczków
- 0,4 kg żeberek wieprzowych
- kawałek selera korzeniowego
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 duża łyżka siekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól , pieprz do smaku
- śmietana do przystrojenia ( nie koniecznie )
Żeberka płukamy i wkładamy do garnka , zalewamy około 4 l wody, solimy i gotujemy na wolnym ogniu , aż mięso będzie tak miękkie , że zacznie odchodzić od kości . Odławiamy żeberka , zdejmujemy z kości i odstawiamy do ostygnięcia . Do wywaru pozostałego z mięsa dodajemy pokrojonego selera , marchewkę,pietruszkę i buraki , dolewamy 0,5 l wody , gotujemy na małym ogniu przez 20 minut . Po tym czasie dodajemy sok z cytryny , mięso obrane z kości i gotujemy jeszcze około 10 minut-raczej nie dłużej bo mięso się nam rozpadnie całkowicie i będzie nie apetyczne . Wyłączamy gaz , wsypujemy koperek , doprawiamy pieprzem . Wykładamy na talerze i do każdego wrzucamy łyżkę jogurtu greckiego , mieszamy . Gotowe 😉