Zupa z buraczków i jogurtu
Niby podobna do barszczu , ale jednak inna . Wszystkie zupy w moim mniemaniu zasługują na uznanie , nawet jeśli wydają się zwykłe . Nie zawsze trzeba , udziwniać jedzenie , a ta propozycja jest bardzo prosta i nie skomplikowana w wykonaniu . Zupa wygląda niezwykle apetycznie dzięki kolorkowi jakiego dodają jej buraczki i jest bardzo smaczna , a do tego niskokaloryczna , więc marudzić mogą tylko Ci co nie lubią buraczków, a ja na pewno do nich nie należę 😉
Składniki :
- 5-6 szt średnich buraczków
- 0,4 kg żeberek wieprzowych
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- jogurt grecki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól , pieprz do smaku
Żeberka płukamy i wkładamy do garnka , zalewamy około 4 l wody, solimy i gotujemy na wolnym ogniu , aż mięso odejdzie od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości i odstawiamy . Do wywaru z mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego , marchewkę,pietruszkę i buraki , dolewamy 0,5 l wody , gotujemy na małym ogniu przez 20 minut . Po tym czasie dodajemy sok z cytryny , mięso obrane z kości i gotujemy jeszcze 10 minut . Wyłączamy gaz , wsypujemy koperek , doprawiamy pieprzem . Wykładamy na talerze i do każdego wrzucamy łyżkę jogurtu greckiego , mieszamy . Gotowe 😉