Świeża sałatka z krewetek
Pomysłem na ciekawą i bardzo lekką przystawkę , może być świeża sałatka z krewetek . Dobrze gdy użyjemy krewetek tygrysich , chodzi o to by były głównym aktorem w tym daniu , koktajlowe nieco giną w tłumie składników 😉 Orzeźwiająca w smaku , lekko pikantna i bardzo aromatyczna , na pewno nie przyprawi nas o niestrawność , chyba że krewetki okażą się nie świeże , ale nie uprawiajmy czarnowidztwa 😉 Jest pyszna i warta polecenia , a do tego świetnie się prezentuje .. 🙂
Składniki na 4 pucharki :
- 0,6 kg krewetek tygrysich mrożonych ( ja użyłam białych )
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1/2 strąka świeżego chilli , najlepiej żółtego -będzie ładny kontrast
- 2-3 pomidory śliwkowe -twarde ,mięsiste
- 1/2 pęczka pietruszki naciowej
- 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego ,żeby nie zdominował potrawy
- 1 cebulka mała -czerwona
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Krewetki rozmrażamy , płukamy na sitku , przekładamy do miseczki i zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie przepłukujemy . Zagotowujemy osoloną wodę w garnku i wrzucamy do niej krewetki -wyłączamy gaz i trzymamy je we wrzątku -parzymy około 5 minut , odcedzamy i przepłukujemy lodowatą wodą , żeby zatrzymać proces gotowania ( powinny pozostać soczyste i miękkie ) . Cebulę siekamy drobno , pomidora kroimy
w malutkie kawałeczki , pietruszkę siekamy , wszystko mieszamy , dodając oliwę , cukier , szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i drobno posiekany kawałek chilli -jeśli ktoś lubi łagodniej można zmniejszyć ilość chilli . Odstawiamy na 30 minut , po tym czasie łączymy z krewetkami i podajemy . Doskonała przystawka na każda okazję 😉