Kurczak z bekonem w słodkim sosie chilli
Kurczak jest pyszny , ale po dłuższym czasie staje się nudny , więc trzeba ciągle kombinować i wymyślać nowe przepisy . Ten przepis jest prosty i szybki w wykonaniu , a do tego bardzo smaczny i aromatyczny . Lekko pikantny , doskonały na obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi . Przygotowanie nie nastręcza trudności ,a w związku z faktem ,że robi się w jednym garnku , oszczędza nam czasu i zmywania 😉 Nie zawsze musi być skomplikowanie , takie przepisy z ograniczona liczbą składników zdecydowanie są najlepsze 😉
Składniki
- 1 kurczak
- 1/2 szklanki sosu słodkiego chilli ( czasem jest w małych butelkach,wtedy całą )
- kawałek boczku wędzonego- około 200 g
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Kurczaka umyć , podzielić na kawałki – dowolnie jak , kto umie lub lubi 😉 Przełożyć do miski natrzeć wyciśniętym praską czosnkiem , solą i oblać sosem chilli -dokładnie wymieszać i wmasować sos we wszystkie kawałki . Odstawić do lodówki na noc . Drugiego dnia , ułożyć na blaszce do pieczenia , polać reszta marynaty . Boczek pokroić i posypać nim kawałki kurczaka . Szczelnie okryć folią . Piec w piekarniku w temperaturze 160 C , około 20 minut , po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut , uważając ,żeby się nie przypalił z wierzchu . Podawać z ryżem , polewając sosem od pieczenia . Smacznego 😉