Wiejska sałatka
Dlaczego wiejska , bo tak kojarzą mi się potrawy , w których pierwsze skrzypce gra kiełbacha . Zazwyczaj unikam jej w sałatkach, ale tej wprost nie wyobrażam sobie bez niej , to właśnie smak kiełbasy nadaje sałatce charakteru i sprawia ,że jest ona doskonałym samodzielnym daniem praktycznie na każdą okoliczność . Delikatnie pikantna , lekko kwaskowa , na pewno nie nudna i bezpłciowa .. 😉
Składniki :
- 2 kiełbasy w typie śląskiej
- 1 słoik selera w zalewie
- 4 ogórki korniszony
- 5 jajek
- 1/2 cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczki musztardy dijon
- 1 czubata łyżka majonezu
- pieprz, sól do smaku
Jajka ugotować na twardo , wystudzić i obrać ze skorupek , pokroić drobniutko . Selera wykładamy na sitko , płukamy pod bieżącą woda i odstawiamy do odcieknięcia . Ogórki kroimy drobniutko , dokładamy na sitko do selera . Kukurydze z puszki także wykładamy do warzyw na sitku ,żeby porządnie odciekły – zostawiamy je na godzinkę . Kiełbasę kroimy w małe kawałeczki , a cebulkę siekamy . Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce , dodając musztardę , majonez, sól , pieprz do smaku i mieszamy . Odstawiamy do lodówki na pół godzinki ,żeby smaki się połączyły i gotowe ,można serwować 😉 Smacznego 😉
Ciekawa sałatka 😉