Wenecki kurczak

5/5 - (9 votes)

Wenecki kurczak 

Wenecki kurczak , to pyszna , soczysta pierś , owijana cieniutkimi, plastrami boczku , glazurowana majonezem z papryką i sosem chilli . Bardzo szybka i efektowna potrawa , a do tego smaczna . Moje dzieciaki, oszalały na jego punkcie . Mięso , dzięki owijce z boczku , nie robi się suche i wiórowate , a to bardzo ważne w przypadku tej delikatnej części kurczaka . Wiadomo nikt nie lubi suchych trocin , włażących w zęby i stających w gardle   😉 Polecam , jako odmianę od nieco już oklepanych , kotletów , klepanych z piersi kurczaka 😉

Wenecki kurczak

Składniki :

  • 4 połówki piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie cieniutkich plastrów boczku wędzonego -nie parzonego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku

IMG_7788

Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem i solimy . Następnie owijamy plastrami cienkiego boczku , delikatnie , starając się nie ściskać za bardzo . Układamy na blaszce do pieczenia skropionej olejem ( bardzo oszczędnie ) . W miseczce , mieszamy ze sobą majonez, słodki sos chilli , paprykę . Uzyskaną glazurą , dokładnie pokrywamy wierzch owiniętych filetów drobiowych . Warstwa może być dość gruba , taka ,żeby zużyć cały sos-glazurę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 160 C , pieczemy około 40 minut ( w zależności, od wielkości piersi, można czas wydłużyć lub skrócić )  z termoobiegiem . W razie potrzeby , gdyby wierzch zbytnio się rumienił , można przysłonić go folia aluminiową , żeby uniknąć przypalenia . Po tym czasie wenecki kurczak jest już gotowy . Doskonale smakuje z opiekanymi ziemniaczkami lub ryżem . Smacznego 😉

IMG_7795

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Wenecki kurczak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *