Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki
Dzisiaj, troszkę regionalnie .Ryż z białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy 😉 Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej 😉 Bardzo lubię tą potrawę i uważam , że powinno się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki 😉 No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi 😉 Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust 😉 ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam 😉
Składniki :
- Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry )
- około 3-4 szklanki rosołu
- 1 mała paczka rodzynek ( 200 g )
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- trochę więcej niż pół szklanki śmietany , najlepiej kremówki ( kuchnia tradycyjna nie jest dietetyczna , kiedyś wszystko było na maśle i gęstej śmietanie , więc nie ma co się oburzać 😉 )
Mięso podsmażamy w rondelku ,na łyżce masła i oleju , aż ładnie się przypiecze ( jak na zdjęciu – zrumienione ślady 😉 ) Zalewamy rosołem , zmniejszamy ogień . Na patelni, roztapiamy resztę masła , na którym podsmażamy rodzynki , tylko do czasu, aż zrobią się okrągłe , ciągle mieszając , dodajemy mąkę , jak połączy się w ładną kremową zasmażkę , przelewamy do kurczaka , delikatnie mieszając ,żeby nie powstały grudy , dolewamy także natychmiast, śmietanę ( nadal ,ciągle , delikatnie mieszając ) , doprawiamy solą, cukrem i cytryną ( tu możecie spróbować i zwiększyć ilość cukru lub cytryny , jak Wam bardziej pasuje, kwestia gustu ) .
Doprowadzamy do wrzenia , jeśli sos, jest zbyt gęsty , dodajcie więcej rosołu . Cały proces, trzeba wykonać dość szybko ,żeby mięso nie rozpadło się , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku 😉 Podajemy z ryżem , ja czasami ,doprawiam ryż ,delikatnie cynamonem i starta skórką cytryny, moi chłopcy lubią , ale w oryginale jest z wody z solą 😉 Smacznego !
Ten sos musi być pyszny! 🙂