Kurczak Marengo , włoska kuchnia
Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy .
Składniki :
- 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia )
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g przecieru pomidorowego typu passata
- 200 ml białego wina , półsłodkiego
- 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano)
- sól do smaku
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g zielonych oliwek bez pestek
Z mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy , będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia . Gotowe , serwujemy z czosnkowymi grzankami i smażonymi grzybami lub w dowolny inny sposób 😉 Smacznego !