” Pasta con pollo di bari ” szybki makaron z kurczakiem
Pasta con pollo di bari , to bardzo przyjemny przepis , zarówno pod względem smaku , jak i przygotowania . Tu nie ma obaw ,że coś nie wyjdzie , wszystko jest proste i uda się na pewno 😉 Smakowity makaron z Bari . Moi chłopcy w tygodniu chętnie wciągają makaron , szczególnie z różnymi dodatkami , co znacznie ułatwia mi życie 😉 Zwłaszcza , że powoli nadciąga lepsza pogoda , to i pracy więcej , a czasu ..jakby mniej 😉
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu w typie kolanka 😉
- 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety
- 8-9 pieczarek
- 3 pomidory śliwkowe , typu pasta
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 😉
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/1 płaskiej łyżeczki drobno siekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu
Boczek lub pancetę , kroimy w kawałki , tak jak cebulę i podsmażamy na patelni z cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , znowu podsmażamy na złoto . Następnie dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając .
Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu , aż sos zacznie się zagęszczać . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , gdyż taki będzie najlepszy 😉 Odcedzamy , przekładamy do sosu , dodajemy parmezan , mieszamy , wykładamy na talerze , dekorujemy świeżym rozmarynem – delikatnie 😉 Gotowe . Smacznego !