Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem
Grochówka to zupa , którą najlepiej smakuje jesienią i zimą . Nie wyobrażam sobie jeść jej latem . Teraz kiedy jesień dopiero nadeszła jest jeszcze sporo świeżych ziół . Koniecznie trzeba zrobić w chłodny dzień pyszną grochówkę ze świeżym majerankiem . Nic nie jest tak aromatyczne i ciepłe jak to połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha 😉
Składniki :
- 1,5 szklanki grochu łuskanego
- 2 kiełbasy śląskie
- 3 żeberka wieprzowe
- kawałek wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- 3 l wody
- 1 łyżka maggi w płynie
- sól , pieprz do smaku
- mały pęczek świeżego majeranku
Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy do gorącej zupy . Czas doprawić pieprzem i można podawać 😉 Smacznego !