Aromatyczna pierś z kaczki , doskonała na każdą okazję
Aromatyczna kaczka , pieczoną ,duszoną uwielbiam ..każdą , pod warunkiem, że nie ocieka tłuszczem . Dzisiaj prosty przepis, na moim zdaniem doskonałą pierś z kaczki . Prosty i pyszny , a poza tym pasujący do wszystkiego , do buraczków na ciepło lub zimno, ziemniaczka pieczonego ,a także do sosu z suszu śliwkowego lub grzybowego.. Kanapka z kawałkiem tego mięska, też jest niezwykła , szczególnie jeśli mamy do dyspozycji musztardę miodowa lub sos barbecue ..mniam 😉 Jest wiele bardziej wymyślnych i skomplikowanych pysznych przepisów ..ale ten jest po prostu prosty !
Skład powołany do pieczenia :
- 4 piersi z kaczki
- 4 łyżeczki sosu sojowego indonezyjskiego ( to słodki sos sojowy , jeśli nie mamy oryginalnego , możemy do zwykłego, sosu sojowego jasnego, dodać 2 łyżeczki cukru -efekt podobny ,a łatwiej o dostępność )
- pół łyżeczki od herbaty czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
- sól, chilli do smaku, 1 łyżeczka od herbaty mąki kartoflanki
Piersi nacieramy sproszkowanym czosnkiem ( lub wyciśniętym przez praskę świeżym ) , żeby była aromatyczna i układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju , skórą do dołu -smażymy ,aż skórka dostanie złocistego koloru . Obracamy na drugą stronę , solimy , polewamy sosem sojowym , chilli i wstawiamy do piekarnika na 170 C w zależności od tego jaki stopień wypieczenia lubimy , około 15 minut – średnio-wypieczony ( różowa w środku ) do 20-25 minut wypieczona . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3-5 minut na bok , a w międzyczasie zlewamy wywar z pieczenia ( zbierając z niego nadmiar tłuszczu łyżką ) i zaklepujemy-zagęszczamy , mieszanką mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) z wodą . Ewentualnie dodajemy 1 kostkę pieczeniową dla podbicia smaku . Pierś kroimy – jest niezwykle aromatyczna , sos wylewamy na talerz i układamy na nim nasze pieczyste ..Pychota , dodatki ..takie jakie fantazja podpowie , pasują słodkie i kwaśne . Buraczki , brzoskwinki , kapustki zasmażane ,modre i te z rodzynkami , a także ostre i pikantne ..wszystko pozostawiam Waszej fantazji.. 😉
piękna kaczka! Muszę koniecznie taką zrobić. Zapisuję przepis 🙂