Aromatyczna pierś z kaczki , doskonała na każdą okazję

Rate this post

Aromatyczna pierś z kaczki , doskonała na każdą okazję 

Aromatyczna kaczka  , pieczoną ,duszoną  uwielbiam ..każdą , pod warunkiem, że nie ocieka tłuszczem . Dzisiaj prosty przepis, na moim zdaniem doskonałą pierś z kaczki . Prosty i pyszny , a poza tym pasujący do wszystkiego , do buraczków na ciepło lub zimno, ziemniaczka pieczonego ,a także do sosu z suszu śliwkowego lub grzybowego.. Kanapka z kawałkiem tego mięska, też jest niezwykła , szczególnie jeśli mamy do dyspozycji musztardę miodowa lub sos barbecue ..mniam 😉 Jest wiele bardziej wymyślnych i skomplikowanych pysznych przepisów ..ale ten jest po prostu prosty !

IMG_9217 (640x427)

Skład powołany do pieczenia :

  • 4 piersi z kaczki
  •   4 łyżeczki sosu sojowego indonezyjskiego ( to słodki sos sojowy , jeśli nie mamy oryginalnego , możemy do zwykłego, sosu sojowego jasnego, dodać 2 łyżeczki cukru -efekt podobny ,a łatwiej o dostępność )
  •  pół łyżeczki od herbaty czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
  • sól, chilli do smaku, 1 łyżeczka od herbaty mąki kartoflanki

IMG_9212 (640x427)

Piersi nacieramy sproszkowanym czosnkiem ( lub wyciśniętym przez praskę świeżym ) , żeby była aromatyczna  i układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju , skórą do dołu -smażymy ,aż skórka dostanie złocistego koloru . Obracamy na drugą stronę , solimy , polewamy sosem sojowym , chilli i wstawiamy do piekarnika na 170 C  w zależności od tego jaki stopień wypieczenia lubimy , około 15 minut – średnio-wypieczony ( różowa w środku  )  do 20-25  minut wypieczona  . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3-5 minut na bok , a w międzyczasie zlewamy wywar z pieczenia ( zbierając z niego nadmiar tłuszczu łyżką )  i zaklepujemy-zagęszczamy , mieszanką mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) z wodą . Ewentualnie dodajemy 1 kostkę pieczeniową  dla podbicia smaku . Pierś kroimy – jest niezwykle aromatyczna , sos wylewamy na talerz i układamy na nim nasze pieczyste ..Pychota , dodatki ..takie jakie fantazja podpowie , pasują słodkie i kwaśne . Buraczki , brzoskwinki , kapustki zasmażane ,modre i te z rodzynkami , a także ostre i pikantne ..wszystko pozostawiam Waszej fantazji.. 😉

IMG_9213 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Aromatyczna pierś z kaczki , doskonała na każdą okazję”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *