Aromatyczna pierś z kurczaka
Niby zwykły przepis , ale zapewniam ,że warty uwagi . Pierś wychodzi soczysta , aromatyczna ..Nadaje się na każdą okazję i prezentuje się świetnie . Nie jest to danie trudne , co także jest dużą zaletą , a już tym bardziej jak łapiemy lenia , a musimy błysnąć w towarzystwie lub przed rodziną ..ożeniona z pysznym sosem , a pasuje do każdego zachwyci ..każdego 😉 Jest to także alternatywa dla osób nie lubiących kaczki . Polecam 😉
Składniki :
- 1 podwójna pierś kurczaka ze skórą
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- chilli do smaku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Z piersi wycinamy wszystkie kości , skórkę zostawiamy , nacinamy ja tylko w poprzek ,żeby ułatwić wchłanianie przypraw . Nacieramy kurczaka olejem i przyprawą garam masala oraz chilli i solą . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i na mocno rozgrzanym , układamy pierś skórą do dołu -smażymy na złoty kolor , obracamy i podsmażamy około 1 minuty .
Po czym wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika ( skórą do góry ) i pieczemy jeszcze około 10-15 minut . Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy mięso , żeby odpoczęło 2 minuty . Można teraz kroić i podawać ..z dowolnym sosem , dipem w towarzystwie ziemniaczanego pure lub warzyw ..Pychota 😉