Buraczki w zalewie goździkowej -słodko kwaśnej , na zimę
Dzisiaj wydarłam ostatnią partię buraczków z ogródka i to chyba ostatni pomysł na ich przerób .. Całkiem fajna wersja , pasująca do mięs podawanych na słodko lub słodko-ostro , np. pieczonej kaczki .Buraczki mają ciekawy aromat i są alternatywa dla wszelkich klasyków , które czasem potrafią lekko przynudzać .. 😉
Skład :
- 1 kg buraczków ( najlepiej mniejszych )
- 2 duże cebule
zalewa :
- 1,5 L wody
- 1 szklanka octu ( niepełna )
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 10-15 goździków
Buraczki gotujemy do miękkości, studzimy,obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę . Oba warzywa układamy w słoikach w dowolny sposób , tak aby leżały luźno-nie ugniatamy . Wodę na zalewę doprowadzamy do wrzenia , dodając do niej wszystkie składniki ( sól,cukier,ocet,goździki ) . Gorąca zalewą, zalewamy słoiki i zakręcamy , ustawiając do góry dnem . Pasteryzujemy drugiego dnia , około 15-20 minut . Gotowe 😉