Cebula faszerowana pieczarkami z piekarnika

Rate this post

Cebula faszerowana pieczarkami z piekarnika

Cebula faszerowana pieczarkami to naprawdę petarda. Danie z pozoru zwykłe, a jednak podbiło nasze żołądki jak żadne inne 😉 Proste w przygotowaniu może stanowić główny posiłek lub służyć jako przystawka do np. dań mięsnych. Polecam Ci spróbować tym bardziej że to nieszablonowa pozycja. Możesz nią zaskoczyć gości lub domowników 😉

skład na 4 osoby:

  • 4 duże cebule żółte lub białe
  • około 20 pieczarek
  • ser żółty o wyrazistym smaku ( cheddar, mazdamer lub gouda), około 100-150 g
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz czarny do smaku

dodatkowo:

  • masło do duszenia pieczarek




Cebulę obierz. Odetnij górną część. Tą od ogonka . Włóż do miski i zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie wyjmij. Usuń środek, delikatnie tak aby utworzyły się cebulowe miseczki. Kawałki cebuli ze środka posiekaj razem z pieczarkami. Usmaż na maśle, doprawiając pieprzem i solą.  Przełóż do miseczki. Zanim wystygną, wymieszaj z odrobiną tartego sera i śmietanką.

Ciepłym farszem nadziej miseczki cebulowe i ułóż je na naczyniu do zapiekania. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180-170C z termo obiegiem. W razie potrzeby przysłoń folią górną część żeby za bardzo się nie przypalała. Na koniec przed wyjęciem posyp wierzch tartym serem. Serwuj na gorąco jako samodzielne danie lub ciepłą przystawkę 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *