Cebula faszerowana pieczarkami z piekarnika
Cebula faszerowana pieczarkami to naprawdę petarda. Danie z pozoru zwykłe, a jednak podbiło nasze żołądki jak żadne inne 😉 Proste w przygotowaniu może stanowić główny posiłek lub służyć jako przystawka do np. dań mięsnych. Polecam Ci spróbować tym bardziej że to nieszablonowa pozycja. Możesz nią zaskoczyć gości lub domowników 😉
skład na 4 osoby:
- 4 duże cebule żółte lub białe
- około 20 pieczarek
- ser żółty o wyrazistym smaku ( cheddar, mazdamer lub gouda), około 100-150 g
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- sól, pieprz czarny do smaku
dodatkowo:
- masło do duszenia pieczarek
Cebulę obierz. Odetnij górną część. Tą od ogonka . Włóż do miski i zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie wyjmij. Usuń środek, delikatnie tak aby utworzyły się cebulowe miseczki. Kawałki cebuli ze środka posiekaj razem z pieczarkami. Usmaż na maśle, doprawiając pieprzem i solą. Przełóż do miseczki. Zanim wystygną, wymieszaj z odrobiną tartego sera i śmietanką.
Ciepłym farszem nadziej miseczki cebulowe i ułóż je na naczyniu do zapiekania. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180-170C z termo obiegiem. W razie potrzeby przysłoń folią górną część żeby za bardzo się nie przypalała. Na koniec przed wyjęciem posyp wierzch tartym serem. Serwuj na gorąco jako samodzielne danie lub ciepłą przystawkę 😉 Smacznego!