Cytrynowa babka deserowa

Rate this post

Cytrynowa babka deserowa

Czas weekendu , jest zawsze czasem pieczenia czegoś słodkiego i smacznego . Zawsze podkreślam i tym razem także , żeby nie było nie domówień ,że przepisy na ciasta zamieszczane przeze mnie, jest w stanie wykorzystać nawet dziecko , bo ja geniuszem cukiernictwa  nie jestem i już  nie zostanę . Ta babeczka jest po prostu obłędna w smaku , cała rodzinka się nią zachwyca , trafiła do nas od mojej szwagierki , której z kolei sprzedała przepis teściowa ..i tak się zaczęło , przybieranie na wadze … bo jak tu się oprzeć takiemu cudowi . Babka jest wilgotna , cytrynowa i słodziutka … Ideał 😉 Chociaż mojej szwagierce wychodzi lepiej , a w każdym razie mi bardziej smakuje w jej wykonaniu  😉

babka cytrynowa deserowa

Składniki

Na ciasto

Lukier

IMG_1869IMG_1870

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem. Idealne do tej babki są silikonowe foremki do ciasta , łatwo wyjąc i nie trzeba natłuszczać , ani wysypywać .

IMG_1871IMG_1872

Cukier puder wsypać do miseczki , dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać ,żeby nie było grudek , babkę jeszcze ciepłą po nakłuwać grubym patyczkiem do szaszłyków i polać polewą , żeby weszła w głąb babki , można zostawić troszkę na koniec aż babka ostygnie i udekorować nią ciasto . Smacznego !

IMG_1874babka cytrynowa deserowa

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Cytrynowa babka deserowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *